Sunday, January 09, 2011

Suara Rimba - Johar Ariffin

Puisi dari Encik Johar Ariffin, Presiden Persatuan Mendaki Perak..
Puisi ini dideklamasikan beliau pada tahun 2003, ketika saya menyertai Kursus Pemimpin Rekreasi Luar Level 2 bertempat di Bukit Larut, Taiping.

Sama- sama kita menghayatinya..
- bunyi unggas di hutan ketika beliau mendeklamasikan puisi adalah live...

Korbu - Gayung

Bulan lepas, saya berpeluang memandu arah sekumpulan pendaki dari Singapura mendaki Gunung Korbu dan Gayong. (Info tentang gunung-gunung tersebut.. klik sini)

Saya dimaklumkan secara akhir oleh Radak Adventure Consultant berkenaan ekspedisi tersebut iaitu pada pukul 11.30 malam sebelum hari ekspedisi bermula. Malam itu juga dengan agak kelam kabut, saya bertolak dari Butterworth ke Ipoh. Nasib menyebelahi saya kerana masih ada bas ekspress pada waktu itu.

Setibanya di Ipoh, segala peralatan perkhemahan dan makanan telah disediakan oleh sahabat baik saya iaitu Encik Hafiz.

Log perjalanan ekspedisi:

Hari Pertama
1100 - Mula trekking
1230 - tiba di air terjun. (lunch)
1400 - Tiba di Kem Seroja
1630 - Tiba di Kem Kijang. Bermalam

Hari Kedua
0900 - Mula trekking
1030 - Tiba di Last Water Point
1230 - Tiba di Bukit Botak (lunch)
1400 - Tiba di puncak Korbu. Bermalam

Hari Ketiga
0400 - For the 1st time in my life, trekking freebody ke puncak Gayong pukul 4 pagi. (para pendaki nak tengok sunrise di puncak gayong).
0630 - Sampai puncak Gayong. Trekking ke situ agak perlahan kerana hujan, keadaan masih gelap, dan trek berlumpur.
0740 - Sunrise tak nampak pun. Trekking balik ke puncak Korbu.
0930 - Tiba di Puncak Korbu. (Breakfast).
1000 - Trekking
1200 - Tiba di Bukit Botak. (Lunch)
1500 - Tiba di Kem Kijang.
1730 - Tiba di Kem Seroja. (Bermalam)

Hari Keempat
1000 - Mula trekking keluar
1130 - Tiba di air terjun
1330 - Tiba di Starting point(dam).. Naik van keluar...

Jom kita tengok snap pics ekspedisi ini...

pendaki - pendaki muda Singapura yang cergas

penuh semangat berpasukan

Starting point. Pokok hujan dah gelap gelemat.

Panjat jangan tak panjat

sungai perlu diredah beberapa kali
Air terjun
air terjun nie memang best
sampai di kem seroja. Penerangan serba sedikit oleh saya.. hehe
memerhati unggas di rimba
mari membajak
nepenthes
dipteris conjugata
keperitan Chuban
puncak korbu


air terjun
cantas-mencantas

langit biru

puncak gayong

sunset di puncak Korbu



sunset puncak korbu
gembira sampai puncak


turun chuban
mandi manda

terjunan gaya bebas

Jika anda berminat untuk mendaki gunung korbu dan gayong; bolehlah menghubungi saya.. =)

Friday, November 05, 2010

Ekspedisi Gunung Rajah Dengan Palapes Laut Universiti Malaya

Minggu lepas,.. saya berkesempatan menyertai ekspedisi Gunung Rajah dengan Palapes Laut UM.
Jumlah semua peserta termasuk pengiring dan guide lebih kurang 100 orang...
ramai betul....

Disebabkan terlalu ramai... trekking sangat2 lah slow... ditambah pula dengan ramai yang injured dan letih...
Guide yang memandu arah kami ialah abang Dino, ex-Kresma (Kelab Rekreasi UiTM)...
Dalam ekspedisi nie, pertama kali saya merasa makan makanan askar... atau nama panggilannya rashum tempur.... dan pertama kali juga saya start trekking awal pagi... pukul 3 pagi tuuuu....
selalunya sy start trekking paling awal pun pukul 8 pagi....

Apa yang best tentang rashum tempur nie, ianya sangat mudah dimasak.... actually dah masak.... cuma panaskan ja paket dia tu dlm air panas... pastu buka dan boleh makan.....
Nasi jela perlu tanak sendiri....

ok, nie log perjalanan kami...

30/10/10
6.00 am - bertolak ke Palapes UM....
8.00 am - bertolak ke Air terjun Chamang, bentong pahang
10.30 am - Sampai ke Air terjun Chamang. Briefing oleh guide.
11.00 am - Start Trekking.
2.30 pm. - Lunch kat campsite Naning
7.00 pm - Sampai ke campsite hijau. Bermalam.

31/10/10
3.00 am - start trekking ke puncak gunung Rajah.
8.45 am - sampai ke puncak
10.00 am - trekking turun ke campsite.
12.00 pm - sampai campsite, kemas2 dan start trekking keluar..
9.00 pm - semua peserta selamat sampai ke air terjun chamang. Bertolak pulang ke UM.


briefing, packing, air terjun chamang bentong

dak2 palapes je briefing... 

start trekking - melalui jalan balak
periuk kera terbakar

saya dibelakang - sweeper a.k.a last man..
dak pakai spek ni nama dia abu
kelihatan puncak gunung rajah melambai2

kem hijau- dinner dengan rashum tempur...
ayg, teka mana satu tgn syg...

trekking ke puncak pukul 3 pagi... ngantok arrr...
dok ingat kat Mrs Tunang 

panjat2 batu perkara biasa

menunggu giliran panjat batu

dah sampai pun puncak... view cantik, clear cuaca cerah
view yang sangat clear dan cantik...
dari sini boleh nampak genting highland, kl,
pekan bentong, dan gunung benom

syabas kepada Palapes UM 

abu dan rashum tempur

tinggi gak gunung rajah nie....
trekking turun

inilah peranan sweeper dibelakang... santaiiii.....
takde keje

panjat bonsai tgk view
trekking keluar,- tolong bawak beg budak injured... 

miss u ayg.....

Wednesday, April 28, 2010

Gunung Nuang 24-25 april 2010

Trip nie disertai;
- Azrul (lecturer UPM)
- Man (lecturer UPM)
- Aida (staff UM)
- Lili (staff UM)
- ilah (student PhD USM)
- Ciko (Engineer Securiforce yg nyebok)
- Me (as guider)

24/4/2010

1030 pg - sampai lewat di pejabat renjer gunung nuang... malu gak dgn dorg lain sebab dah janji kumpul pukul 8 pg... nie semua ciko punya pasal....

1040 pg - start trekking ke campsite.. (kem lolo).

1300 - sampai kem lolo... dirikan khemah, rehat, solat, makan skit, borak2 dengan brader lone ranger yg trekking sorg2...

1415 - trekking ke puncak gunung nuang. bawa air minum dengan snack skit. masa trekking takde masalah, cuma lili mental down sikit.... dia ajak patah balik... physically dia ok, cuma mental je down... so, as their guider.. i bg dia semangat... jgn patah semangat...  paksa dia sampai puncak gak... walaupun agak slow... ye la... kalau tak sampai puncak, bmakna objektif dorg fail.... tak kisah la sampai lewat pun... they want to be at the peak... so i have to make sure they'll be there... azrul n man nmpak mcm tak yakin dgn teammate perempuan dorg... awal2 sebelum trekking lg dorg dh ngadu "gjal, dorg perempuan tu...ckp je boleh.. padahal dorg tak boleh... sekarang dah pukul 2... sempat ke kita nak turun... nanti turun malam takut ape2 hal jadi camne... pepun ko decide la sebab ko guide."
"insyaAllah,.. ok ja... takde masalah.... trek gunung nuang nie biasa je... ".. dorg pun mcm faham je ape keputusannya...
hadus... sepatutnya, as a team... dorg kena la bg semangat.... kat team dorg gak....  ini tidak.... watpe korg jd lelaki kalo 3 org pompuan dlm team korg pun korg takleh nak jaga.... <-- sy just berkata dlm hati...

1900- Alhamdulillah, semua sampai puncak nuang... dorg nmpk gembira sgt... bergambar...

1930 - lepas maghrib kitorg trekking turun ke campsite... nightwalk.... mental dorg mcm down skit myb sebab 1st time nightwalk in the jungle... + penat... air dorg abis... i gave them mine...

2230 - sampai campsite.... mandi, mkn2, rehat, solat, tido...

25/04/2010

0630- bgn solat subuh, kemas2, mandi, makan
0800- bergerak keluar.... balik....
Pintu masuk
pendaki veteran sedang berkongsi pengalamannya dengan kami

Besar kan gonggok nie...

Persediaan mereka ke Kinabalu.. Dari kiri: Penulis a.k.a guider tak bertauliah, kak ilah, aida, lili dan belakang sekali tu Azrul
guider yang meninggalkan anak buah jauh dibelakang... Tektik je sebenarnya..nak kasi dorg pantas skit...
mereka sungguh tabah walaupun adakalanya patah semangat
pemandangan dari puncak Nuang.. sejuk mata memandang
Walaupun letih, tetap ceria bergambar


kabus - kabus
akhirnya terpaksa 'nightwalk'.. hehe.. pengalaman pertama buat mereka
singgahsana kami
air sini macam ais





Related Posts with Thumbnails

Tunang + Kahwin

Daisypath Anniversary tickers